Thursday, April 28, 2011

cek matrikulasi

kepada adek2 lepasan SPM.... anda dh boleh
tgok keputusan penempatan calon matrikulasi bagi sesi 2011/2012
heheh tahniah kepada yang mendapat tawaran
anda boleh membuat semakan di laman web in:
http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/tawaran/










Monday, April 25, 2011

BiaSIswA!!!!!!!!

hmmm buat mase skrg ni mesti ramai yang sedang sibuk untuk mencari bantuan ataupun
 lbih dkenali sbgai biasiswa... untuk mereka melanjutkan pelajaran ke mane2 IPTA/IPTS di Malaysia mahupun yg teringin untuk belajar diluar negara.. memang tidak boleh dinafikan lagi kos pembalajaran di peringkat universiti semakin mahal dan tidak mampu ditanggung oleh golongan berpendapatan rendah dan sederhana..
justeru dengan mendapatkan biasiswa yang mampu menangung perbelenjaan mereka di universiti adalah satu option yang lebih baik berbanding mendapatkan bantuan pinjaman dari mane2 agensi kerajaan mahupun swasta.... tiada apa yang dapat saya bantu tapiii kat bawah nii senarai agensi2 yang mampu menawarkan biasiswa untuk pelajar lepasan matrikulasi/ asasi ataupun lepasan spm..... jangan sega2 nak meninjau ke laman web mereka... kerana tak rugi untuk kita mencuba kn ??? jangan kita mnyesal di masa hadapan...


BIL.
LOGO
NAMA & ALAMAT
NO. TEL & FAKS
1
Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)
Lembah Lot G2, Tingkat Bawah Wisma Chase Perdana Off Jalan Semanthan, Damansara Height
http://www.ptptn.gov.my
Tel
:03 20927788
2
Majlis Amanah Rakyat (MARA)
Bangunan Medan Mara , No 21 Jalan Raja Laut 50609 Kuala Lumpur
 www.mara.gov.my
Tel
:03 26915111
Faks
:03 26913620
3
Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) Public Service Department, Block C1 & C2, Complex Federal Government Administrative Centre, 625100 W. Putrajaya          
http://www.jpa.gov.my
Tel
:03 88853000
:03 88854000
4
Yayasan Tunku Abdul Rahman (YTAR) A-10-12, Menara UOA Bangsar,59000 Bangsar,
Kuala Lumpur.
www.yayasantar.org.my
Tel
:03 2283 6063
03 2283 6073
Faks
:03 2283 6052
5
Yayasan Telekom Malaysia (YTM)     Unit Pentadbiran Biasiswa, Yayasan Telekom Malaysia, Aras 9 Utara Menara TM, Jln Pantai Baharu 50672 Kuala Lumpur                         http://ytm.tm.com.my
Tel
:-
Faks
:-
6
Kuok Foundation Berhad                    19th floor, Wisma Jerneh, 38 Jln Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur
Tel
:03 21425319
Faks
:03 21456609
7
Yayasan Perak                               Tingkat 1, Wisma Yayasan  Perak, No 111, Jln Sultan Idris Shah, 3000 Ipoh Perakwww.yayasanperak.com.my
Tel
:05 25522929
Faks
:05 2531701
8
Yayasan Selangor                         Menara Yayasan Selangor, No 18 A Jln Persiaran Barat Petaling Jaya 46000 Selangor
www.yayasanselangor.org.my
Tel
:03 79551212
Faks
:03 79541790
9
Yayasan Negeri Sembilan            Tingkat 11, Bangunan Yayasan Negeri Sembilan, Jalan Yam Tuan 7000, Seremban Negeri Sembilanwww.yns.gov.my
Tel
:06 7628056
Faks
:06 7631420
10
Yayasan Kelantan Darul Naim         Tingkat 5, Kompleks YAKIN, Jln Gajah Mati. 15000, Kota Bharu Kelantanhttp://yakin.kelantan.gov.my
Tel
:-
Faks
:-
11
Yayasan Terengganu                 Bangunan Yayasan Terengganu, Jln Sulatan Ismail, 20200 Kuala Terengganuwww.ytrg.terengganu.gov.my
Tel
:09 6221733
Faks
:09 6232944
12
Yayasan Pahang                        Kompleks Yayasan Pahang, Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang Darul Makmur         
www.yp.org.my
Tel
:09 5181800
Faks
:09 5181888
13
Yayasan Johor                                   Aras 2,Wisma YPJ Holdings, No 5  Jln Seri Perkasa 1\3 Tmn Tampoi Utama, 81200 Johor Bharu
Tel
:07 2416161
Faks
:07 2416401
14
Yayasan Sarawak                            Level 9 & 10, wisma Satok, 93400 Kuching, Sarawakwww.yayasansarawak.org.my
Tel
:082 248688
Faks
:082 429206
15
Lembaga Biasiswa Negeri Kedah Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Aras2, Blok c, Wisma Darul Aman, 05503 Alor Star. Kedah Darul Aman www.ibnk.gov.my
Tel
:04 7744449
Faks
:04 7744456
16
Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Bangunan Perak Darul Ridzuan, Jln Panglima Bukit Gantang Wahab,30000 Ipoh, Perak                   www.perak.gov.my
Tel
:05 2531957
Faks
:05 2545323
17
Kerajaan Negeri Pulau Pinang       Pejabat Setiausaha Negeri Pulau Pinang, Paras 25 Komtar 10503 Pulau Pinangwww.penang.gov.my
Tel
:04 2621957
Faks
:04 2613203
18
Golden Hope Plantation                        9-20th Floor Menara Pnb 201-A Jalan Tun Razak. Kuala Lumpur 50400, Wilayah Persekutuanhttp://www.goldenhope.com.my
Tel
:09-6220707
Faks
:09-6275524
19
Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPNM)                               Aras 3, Blok B, Seri Negeri 75450 Ayer Keroh, Melaka         tapem@melaka.gov.my
Tel
:09-7717000
Faks09-7717006
20
Kementerian Pengajian Tinggi (KPTM), Blok E3, Parcel E,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62505 Putrajaya           www.mohe.gov.my
Tel
:03 8883 5000
Faks:03 88893921


yang diatas adalah senarai agensi yang terbabit... tapi ini antara laman web yang patut anda klik....


nah... senarai biasiswa pun dah dapat skarang tinggal kamu semua jeee yang harus buat keputusan yang btol dalam hidup kamu yang akan menentukan masa depan korg hehehheheheh. gud luck from KERIS...

GARY......

tidur, tidur, tidur.....

pernah tak kita fikir 24 jam yang diberi tidak cukup? pernah x kita fikir betapa banyaknya masa kita terbuang dengan hanya tidur? rugilah kita selama ni. cube fikirkan betapa banyak aktiviti yang boleh dilakukan sekiranya kita hanya tidur dalam lingkungan 2-3 jam je sehari. mungkin malam kita boleh diisi dengan menghabiskan membaca novel bagi pentaksub novel-novel, mungkin juga melayari internet, main game, dan melakukan pelbagai ibadah bagi org islam >_<...cara tidur yang kita amalkan sekarang dipanggil monophasic sleep, iaitu tidur dalam jangkamasa yang panjang(5-6 jam) pada satu-satu mase. polyphasic sleep pula merupakan keadaan dimana kita tidur beberapa kali sehari tetapi dalam tempoh yang sikit(30 minit sekali tidur)...


carta pai diatas merupakan care kita tidur bagi kebanyakan org di bumi ini...satu waktu yang panjang untuk tidur dan waktu siang untuk kita melihat matahati bersinar...hehe...
biphasic sleep merupakan cara yang diamalkan oleh pelajar kolej dan matrikulasi setakat yang saya tengok selama ni, kui3, tidur dalam 4 hingga 4 setengah jam pada waktu malam, diikuti tidur sebentar di masjid sebelum zohor merupakan cara yang efficient bagi pelajar untuk study...(perhaps *_*)

uberman sleep, mungkinkah cara ini dicipta oleh org yang bernama uberman? atau produk uberman untuk lelaki yang berada di pasaran skrg? tetapi yang pasti, uberman sleep merupakan kaedah dimana anda mengambil 20-30 minit setiap 4 jam, dan secara keseluruhannya anda akan tidur 6 kali sehari tetapi dalam mase hanya 3 jam, wow, anda mempunyai lebih banyak mase berjaga dan lebih banyak waktu untuk melakukan ibadah, kui3..
everyman sleep, mungkin untuk man sahaja tetapi wanita sekarang mampu melakukan ape yang lelaki mampu lakukan, betul tak? ok, everyman sleep mungkin lebih fleksibel berbanding uberman. anda akan mengambil satu jangkamasa tidur yang panjang pada satu-satu masa(3jam) dan diikuti 3 kali tidur dalam masa 20 minit. atau anda juga boleh tidur 1 jam setengah dengan 4-5 kali tidur dalam mase 20 minit. anda akan tidur keseluruhannya 4 jam dan ianya lebih efficient dari monophasic. kebanyakkan blogger dan pemain saham mengamalkan cara tidur begini dan tiada kesan negatif dalam kesihatan mereka, wink wink..

seseorang bernama bucky fuller telah mencipta gaya tidur yang dipanggil dymaxion. anda akan tidur 4 kali sehari dan hanya mengambil 30 minit setiap kali anda tidur, bermakna anda hanya tidur dua jam sehari! doktor mengesahkan bahawa fuller perfectly healthy selepas beberapa tahun dia mengamalkannya, gaya tidur ini merupakan paling extreme tetapi juga merupaka paling efficient dalam polyphasic sleep..


jadi, ape pendapat anda semua wahai masyarakat membaca tentang polyphasic sleep? perlu diingant bahwa banyak advantagenya apabila anda dapat berjaga dan melakukan aktiviti yang anda mahu di waktu malam sendirian tahajjud contohnya >_<, tetapi anda akan terasa betapa sunyinya waktu malam pabila org lain tidur dan anda berjaga, mungkin bagi penduduk bandar mereka boleh pergi ke bandar bermain snooker, tetapi yang duduk di kampung dikelilingi hutan, er, saya boleh bayangkan betapa seramnya keadaan itu, sekian shaja entry kali ini, hidup anda pilihan anda....

Friday, April 22, 2011

betul ke???!!!

hai masyarakat membaca! teringat sewaktu saya berborak dengan classmate saya, viviandev, tatau ape yang merasuk fikiran dev sehingga dia menanya akan pendapat saya ttg hubungan terlarang sebelum kawin, ade ke patut dia tanya kita patut buat sebab takut kahwin dengan perempuan yang telah ditebuk, saya sebagai seorang muslim telah memberitahunya bahwa haram bagi kami org islam, dan dia tanya saya balik, "jadi, kamu tak kisahla kawin dengan orang yang not virgin(lebih kurg camtula)", terdiam gak saye, tapi saya tidak terus membisu seperti org bisu lalu saya telah menergkan 4 syarat yang mesti dipandang dalam islam utk memilh teman hidup, tau kan wahai masyarakat membaca? agama, keturunan, harta dan rupa, otak saye berputar ligat seperti pemacu dvd dan soalan yang muncul adalah, takde care lain ke utk tahu org tu virgin ke tak?(untuk wanita je, haha, maap3x)
dan ini yg didapati drpd internet:-


DAHI

Gadis yang masih suci, dahinya licin. Bila selalu senggama licinnya hilang, malah yang timbul kedutan (garis2) yang kadangkala nampak kadangkala tidak ketika sedang bercakap. Kedutan kerana sudah tidak suci, tidak sama dengan kedutan wajah yang disebabkan faktor usia. Kedutan suci yang telah hilang, tidak begitu ketara dan tidak begitu nampak, kecuali ketika muka menunjukkan reaksi tertentu seperti sedang ketawa dan bercakap, manakala kedutan disebabkan faktor usia sentiasa nampak jelas dan kekal.



HIDUNG

Gadis yang masih suci atau tubuhnya belum disentuh oleh lelaki, hujung hidungnya berwarna kemerah-merahan, jika disentuh hujung hidungnya nampak merah. Gadis yang tidak suci hujung hidungnya merah tetapi merah pucat, terkadang warna merah tidak nampak, yang nampak hanyalah pucat. kalau tak percaya, cuba lihat hujung hidung anak gadis, merahkan..? Bagi lelaki yang suka merosakkan kesucian wanita, hidungnya berbelang, oleh karena itu disebut lelaki hidung belang. Wallahualam..



MATA
Dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati…..
Kita menggunakan mata untuk memandang dan melihat seseorang, cantik ke, seksi ke, menghairahkan ke, dan lain-lain. Selalunya kita memandang wanita cantik hanya dibahagian luar saja, tapi bahagian dalamnya sudah rosak, untuk mengetahui wanita itu masih suci atau tidak, cubalah tengok matanya. Bila bahagian bawah kelopak terlipat sedikit dan terdapat tanda lebam (tanda memar) bererti gadis itu sudah tidak suci lagi, mungkin sudah bersuami. lebam yang menunjukkan tidak suci nampak seperti garis-garis hitam di bawah kelopak mata disamping warna hitam dibawah kelopak mata sedikit kelihatan berkedut (berkeriput).



GARIS TAPAK TANGAN

Gadis yang berkulit tebal dan kasar, cuba perhatikan kedua tapak tangannya, jikalau retak (pecah urat, urat-urat yang menyerupai retak), bukan kerana disebabkan tidak tahan bahan pencuci yang mengandung kimia (alergik), bererti gadis itu sudah hilang kesuciannya. Gadis yang masih suci, kedua tapak tangannya halus dan licin. Jika kesuciannya telah hilang, kedua tapak tangannya ketika di tekan warnanya pucat tidak merah, jika dipicit terus ia menganjal balik. Satu cara lagi, cuba perhatikan tapak tangan kanan, jika ada garis putus-putus dibahagian tengah bererti kesuciannya telah hilang, bila tidak terputus-putus bererti ada harapan kesuciannya belum hilang. setelah melihat tapak tangan yang kanan, cuba genggam ibu jari tangannya sekejap kira-kira satu minit. bila disaat mengenggam terasa panas (hangat) dan ibu jarinya merah ketika dilepaskan, bererti ada harapan masih suci. Perhatikan pula ibu jarinya, bila nampak pucat sangat walaupun ada rasa panas (hangat) bererti kemungkinan besar kesuciannya sudah diserahkan pada lelaki lain ^_*.


Cuba pegang erat jari kelingkingnya kira-kira satu minit, kemudian lepaskan. tanyalah bagaimana rasanya ketika dipegang erat dan dilepaskan ? Kalau ia menjawab tak ada rasa, mintalah maaf sajalah, kemungkinan ia sudah tidak suci lagi. Tetapi kalau ia menjawab ada rasa rangsangan, jantungnya berdebar-debar atau ada rasa sakit seperti berdenyut-denyut. Alhamdulillah, nampaknya masih suci. (Yang menguji adalah orang laki-laki) ..(Pakai Sarung tangan.. aurat nak kena jaga ^_^ )


RAMBUT

Rambut merupakan mahkota wanita tetapi juga berperanan dalam menentukan gadis itu masih suci atau tidak. Gadis yang masih suci, rambutnya kelhatan rapi, segar dan tidak kasar. manakala gadis yang sudah hilang kesuciannya, rambutnya kelihatan tidak bersemangat (kuyu).

BIBIR


Percaya atau tidak bahawa bibir gadis yang pernah dicium lebih menarik dan cantik. Apabila bibir bertemu bibir, maka akan membuat pergerakan darah akan mengalir ke bibir dan membentuk bibir yang baru. Lebih kerap dicium, lebih cantik pula bibirnya. Tapi ada juga gadis yang mempunyai bibir mulut yang cantik walaupun tidak pernah dicium. Gadis yang belum pernah dicium bibirnya kelihatan berwarna merah jambu dan tidak ada garis pucat atau hitam di sekitar bibirnya. Bibir gadis yang tidak pernah dicium tidak nampak lebam dan bibirnya licin dan basah. Bibir yang pernah dicium akan nampak lebam-lebam sedikit walaupun hanya sekali saja, dan juga dapat mengubah bibirnya dimana terdapat garis-garis kasar yang memperindah bentuk bibir. Bila gadis itu tidak suci lagi, bahagian tengah bibirnya nampak retak, seakan-akan terbahagi dua, retaknya tidak begitu jelas, akan tetapi boleh dilihat jika diperhatikan betul-betul.

betul ke ape yang saya dapat ni???!!wahai kaum yang paling ramai di dunia ini??!! betulkan saya sekiranya saya silap, hehehe...






sekian, maaf sekiranya mengguris mne2 pihak, hehehe....
(cdie ) 

Thursday, April 21, 2011

sedihnya...... :(

i know is kind of annoying to write this on our blog...
but i need to express this feeling.....
i am so sad... my application for khazanah watan scholarship
dah pun di terima oleh pihak khazanah.....
 TAPI........ i make a big mistake........ because of my careless
aku x cek emel .................. n i miss the interview today ......
aku try nak g but all flight ticket is sold out for today.. (4 all classes)
I LOST THE SCHOLARSHIPS.......... i really need u guys right now......



GARY........ :(

Wednesday, April 20, 2011

maaf!! maaf!!! maaf!!!!

hmmm lupe plak nk masukkn post
pasal our last outing of KERIS heheh pizza hut......
sib baek x kempunan nak makan pizza kat tangkak... :)

perasan x ?? kami kat tempat khas ....
ape lah yg dketawekan ????

cerianya wajah2 kami ........... sweet faces.....


order dh lame tapi mane makanannyer??????? penat DIN tgu ...
kan DIN???

sabar yeee PIE jap ag sampai lah pizza uh hehhehehe....

Alamak!!!! maap!!! maap!!! maap!!! x de lak gbr makanan yg diorder hehehehehh:)

but dont worry..... this moment will be happening again..very soon.... history will be repeated again..
Friendships never ends.....
There was an error in this gadget