Thursday, July 14, 2011

gaji menteri malaysia


Assalamualaikum....
ni kali pertama aq wt post kt blog ni selepas sekian lame blog ni wujud..dan tajuk post kli ni telah diberi oleh salh seorang ahli keris untuk aq huraikn…mungkin ramai yg tidk tahu bahawa menteri-menteri kat malaysia ni semua ade gaji....dan gaji mereka semua ini diberi sepenuhnya oleh kerajaan....(xkn pembangkang plak..)
first skli aq x tau mklumat yg aq dapat ni  bnr or tidak. Tp, ape yg pntg aq tetap nak kongsi perkare ni dgn korg, sbb aq nk korg tahu ape yg aq tahu..haha..

Slip Pendapatan Bulanan bagi Menteri Penuh Malaysia termasuk Ketua-Ketua Menteri

Gaji pokok = 1x,xxx.xx (tak sure)
Elaun kerajaan = RM10,500.00
Elaun Perumahan = RM10,800.00
Elaun Wakil Rakyat = RM10,650.00
Elaun parking = RM 5,700.00

Jika kite kire2 gaji yang patut diterima oleh seorang menteri adalah sekitar 50k sahaja….dan ini menunjukkan gaji2 menteri di Malaysia adalah jauh lebih rendah jika kita bandingkan dengan Negara2 laen….dan jika betul lah ini gaji yg diterima oleh menteri2 kita, maka gaji menterikata hanya lah lebih kurang setaraf dengan jurulatih atelit  sukan Negara seperti dato misbun sidek…dan ini menunjukkan bahawa menteri kita tidak lah tamak dan tidak sewenang-wenangnya menghabiskan duit rakyat dengan sesuka hati…



Dan ini pula lain-lain kemudahan yang diterima oleh menteri.....

  1. Bercuti keluar negara sekali setahun
  2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan
    Malaysia
  3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia
  4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan
    Malaysia
  5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dan
    lain-lain boleh dituntut setahun sekali sebanyak
    RM40,000.00
  6. Sebuah kereta, di lengkapi dgn talipon bimbit,satu driver,minyak percuma
  7. Semua pemberian derma seperti kepada perkahwinan,
    kematian, atau pemberian kepada badan-badan kebajikan
    boleh dituntut
  8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan




Sebenarnye pade pendapat aq gaji n elaun yg diterime oleh menteri di malysia ni adelah sesuai dan setimpal dengan tugas yg mereka lakukan tuk rakyat....sebagai contoh...

1.mereka mmg patut g bercuti pn sbb tuk menenagkan fikiran mereka drpd masalah mereka yg menimbun....tp, selalunya mereka  jarang pegi bercuti kerana mereka sibuk dengan tugas2 kekerajaan yg diberi kpd mereka dan biasenya kalau mereka pergi bercuti, mereka akan melakukan lawatan kerja sambil bercuti kerana ingin menjimatkan masa....

2. alah, berape sen lah sngat bil api rumah menteri tu....dan itu pn orng nk jadikan isu

3. setakat bil ari...x luak pn duit kerajaan yg digunakan tuk bayar bil air rumah menteri tu..

4. korg sendiri tahu kan yg mentiri mesti sebuk punya tuk call sane call sini....menterilah katekan...so, mmg patut lah dapat bil tepon free...

5. mmg la semua mentri leh tuntut duet perkakasan rumah...tp, semua menteri ke tuntut duet tu tiap, tiap tahun???jwb??

6. cube korg bayangkan, sorang menteri tu klu dy dok kat johor, dan tiap2 minggu dy kne g meating kt kl....so, klu dy gunakan duet n kate dy, x  ke tiap2 bulan dy kne servis kate dy....itu baru servis kate....blom cite minyak kate dy ag....so, sbb tu lah dy, dpt kate n minyak percume...tp, kate yg dy dpt tu bkn dy dpt trus pn...tu cume kate tuk kegunaan menteri je...bile dy dh x jd menteri kate tu kne la plg blik...

7. aq x rase yg menteri akan tuntut duet nih....sebab cube ko bayangkan, klu menteri g rumah orang kawin.......dy pn mesti la kne bg salam keruk(bg duet kn tuan rumah)....x kn lah duet yg x berapesen tuk sumbangan ikhlah tu pn menteri nak tuntut...dy pn ade perasaan malu la....

8. klu menteri tu wat rumah terbuka skli pon, yg dtg mkn sepe???rakyat jgk kn...so, x yah lah tu pon nk dijadikan isu sbb, bnde yg dy buat tu baek tuk keharmonian negare.....semua kaum leh dtg makan...ye tak ?


haha semua ni just nk share je ape yang aku tau.. heheh sape2 nk jadi menteri berusahalah ye.. besar gajinye... 

1 komen *,*:

Anonymous said...

bukan menteri je, kalau ikut fakta sebenar internet, perbandingan antara gaji semua penjawat awam adala lebih rendah dari luar negara, termasuklah doktor ke, saintis ke, sebab tu golongan profesional lari ke luar negara keje kat sane dari Malaysia, keje kat Singapura pun 3 kali lagi tinggi gaji...

There was an error in this gadget