Monday, April 25, 2011

tidur, tidur, tidur.....

pernah tak kita fikir 24 jam yang diberi tidak cukup? pernah x kita fikir betapa banyaknya masa kita terbuang dengan hanya tidur? rugilah kita selama ni. cube fikirkan betapa banyak aktiviti yang boleh dilakukan sekiranya kita hanya tidur dalam lingkungan 2-3 jam je sehari. mungkin malam kita boleh diisi dengan menghabiskan membaca novel bagi pentaksub novel-novel, mungkin juga melayari internet, main game, dan melakukan pelbagai ibadah bagi org islam >_<...cara tidur yang kita amalkan sekarang dipanggil monophasic sleep, iaitu tidur dalam jangkamasa yang panjang(5-6 jam) pada satu-satu mase. polyphasic sleep pula merupakan keadaan dimana kita tidur beberapa kali sehari tetapi dalam tempoh yang sikit(30 minit sekali tidur)...


carta pai diatas merupakan care kita tidur bagi kebanyakan org di bumi ini...satu waktu yang panjang untuk tidur dan waktu siang untuk kita melihat matahati bersinar...hehe...
biphasic sleep merupakan cara yang diamalkan oleh pelajar kolej dan matrikulasi setakat yang saya tengok selama ni, kui3, tidur dalam 4 hingga 4 setengah jam pada waktu malam, diikuti tidur sebentar di masjid sebelum zohor merupakan cara yang efficient bagi pelajar untuk study...(perhaps *_*)

uberman sleep, mungkinkah cara ini dicipta oleh org yang bernama uberman? atau produk uberman untuk lelaki yang berada di pasaran skrg? tetapi yang pasti, uberman sleep merupakan kaedah dimana anda mengambil 20-30 minit setiap 4 jam, dan secara keseluruhannya anda akan tidur 6 kali sehari tetapi dalam mase hanya 3 jam, wow, anda mempunyai lebih banyak mase berjaga dan lebih banyak waktu untuk melakukan ibadah, kui3..
everyman sleep, mungkin untuk man sahaja tetapi wanita sekarang mampu melakukan ape yang lelaki mampu lakukan, betul tak? ok, everyman sleep mungkin lebih fleksibel berbanding uberman. anda akan mengambil satu jangkamasa tidur yang panjang pada satu-satu masa(3jam) dan diikuti 3 kali tidur dalam masa 20 minit. atau anda juga boleh tidur 1 jam setengah dengan 4-5 kali tidur dalam mase 20 minit. anda akan tidur keseluruhannya 4 jam dan ianya lebih efficient dari monophasic. kebanyakkan blogger dan pemain saham mengamalkan cara tidur begini dan tiada kesan negatif dalam kesihatan mereka, wink wink..

seseorang bernama bucky fuller telah mencipta gaya tidur yang dipanggil dymaxion. anda akan tidur 4 kali sehari dan hanya mengambil 30 minit setiap kali anda tidur, bermakna anda hanya tidur dua jam sehari! doktor mengesahkan bahawa fuller perfectly healthy selepas beberapa tahun dia mengamalkannya, gaya tidur ini merupakan paling extreme tetapi juga merupaka paling efficient dalam polyphasic sleep..


jadi, ape pendapat anda semua wahai masyarakat membaca tentang polyphasic sleep? perlu diingant bahwa banyak advantagenya apabila anda dapat berjaga dan melakukan aktiviti yang anda mahu di waktu malam sendirian tahajjud contohnya >_<, tetapi anda akan terasa betapa sunyinya waktu malam pabila org lain tidur dan anda berjaga, mungkin bagi penduduk bandar mereka boleh pergi ke bandar bermain snooker, tetapi yang duduk di kampung dikelilingi hutan, er, saya boleh bayangkan betapa seramnya keadaan itu, sekian shaja entry kali ini, hidup anda pilihan anda....

2 komen *,*:

gary said...

hurmm nmpaknye kat umah skang ni ikut cara tdur biphasic la yeee...

aJeS oThMaN said...

erm....mgkin lbih dr biphasic kot....

There was an error in this gadget