Monday, May 9, 2011

Buat rEsUMe!!!!!!

Hmmmm...... buat pelajar2 lepasan SpM atau POwn lepasan AsaSI/MaTRik yang akn
berhadapan dEnGAn macM2 inTerVieW x kire lah untuk kerja k @ untuk biasiswa atau InterView kelAyaKAN untuk memasuki sesebuAh IPt, ResUME ni amatlah membantu yeee...
reSUme ni lebih kURang mcm iklan untuk promosi diri kite kepada org yg interbiew kite... nak wat Resume ni mestilah RiNGkas Tetapi Padat. ni ape yg aku belajar dr cikgu2 akulah ape yg Patut ade dlm REsumE kite.... :

  • yg pling penting Info ringkas ttg DIRi kite, yelah sape NamE kite, mne TEmPt tinggal kite..& yg pLIng PENtg mCm mne nk conTAct KIte mcm nO. TelefN @ E.mEl... Yelh Klu lulus Bleh lah die CTAct Kite.
  • tHen, kite kne lah bgtau mane kite BelaJAr, disEkOLAh mane UNivrst ape? Kolej Mane? sbb Ia AMAt Membantu....
  • Klu untuk Interbiew keJE lak Kite letak laa ExpERienCe KEje kite... yelah kbnyakan maJikaN skarg NAk kn PkerJA yg Ade PenglAman ..
  • LEPAs uh jgn lupe penCapaiAn AkADemiC kite.... yelah untk KelayaKN Yang mereka Nak kn ...
  • pencapAin dlm Bidang kO-KurikulUm jagn Lak kite LUpekan... Penting YEeee!!!
  • SElitkan lah seKAli pengalamNA memegang SESUatu jaWatan dalM sesEBuaH organisasi seperti Pengawas , PENgerUsi, apa2LAH jWATAn yang pernah Kite peNGang...
  • LAst sekaLi jgAn lUpe sertakn RujUkan untuk MEREka.. RUJUkan ni adalAh individu YAng boleh merEka RuJUk untUk mengesahkAN mAklumat Yang Telah kite BERikan KepaDa mEreKa.... seLAlunya Ornag Yang bErpangKat dalAm kerAjaAn....
  • oppss, kalau boleh ceritakan sikit kenape kita patut dipilih dalam interview tu, sebab semua orang mungkin punya kelayakan yang same, so ceritakan sedikit menegnai keunikan anda, mungkin boleh mempengaruhi keputusan juri....
dIHArapkan ini dapat memBanTu mereKa Yang BaKAl mengHAdiri TemUduGA kat Luar sane yee.....
selAmAt beRjaYA...!!!!!!!!!!!! 

0 komen *,*:

There was an error in this gadget